De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs die sinds 1988 jaarlijks begin april wordt toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig kinder- of jeugdboek dat in het jaar voorafgaand aan de uitreiking verscheen.

Woutertje Pieterse is een personage uit een boek van Multatuli dat in 1890 verscheen. Woutertje is een dromerige Amsterdams jongen met een levendige fantasie, die door zijn nieuwsgierigheid vaak in botsing komt met de kleinburgerlijke mensen in zijn omgeving. De Woutertje Pieterse Prijs wil net als het personage Woutertje Pieterse ‘afwijken van de deugd’. De jury wil nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken en let bij de nominaties en bekroning op boeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving.

In de weken voorafgaand aan de uitreiking wordt elke zaterdag in het radioprogramma De Taalstaat een nieuwe genomineerde bekendgemaakt.

Dit jaar wordt de prijs uitgereikt op zaterdag 2 april in het kinderboekenmuseum in Den Haag.

De genomineerden voor 2022 zijn uiteraard in de Kinderboekentuin verkrijgbaar en worden hier vermeld:

 

Terra Ultima Raoul Deleo & Noah J. Stern
‘De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt.’
Een heel continent nog wel: Terra Ultima. En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof.
Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennis maken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen.

 

Schaduw van Toet Lida Dijkstra en Djenné Fila
In Schaduw van Toet nemen auteur Lida Dijkstra en illustrator Djenné Fila je mee naar het hof van de farao’s in het oude Egypte. Achter alle pracht en praal probeert een jonge koningsdochter zich staande te houden in een wereld vol list en bedrog.
Anchesenamon groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

 

Viruswereld Marc ter Horst
Een piepklein virus kan de hele wereld in zijn greep houden. Maar wat zijn virussen nou eigenlijk precies? Waar komen ze vandaan, hoe werken ze en hoe kunnen we ze bestrijden? De antwoorden daarop zijn niet eenvoudig. Marc ter Horst geeft ze in ‘Viruswereld: Over snot en superspreaders’. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola, en ook het coronavirus.

Marc ter Horst schept helderheid in de grote hoeveelheid informatie. Hij laat zien wat een virus is en hoe het werkt, maar ook de menselijke geschiedenis komt aan bod. De illustraties van Wendy Panders zijn lekker eigenzinnig. Ze verhelderen en maken ‘Viruswereld’ met humor en wat luchtigheid een plezier om te lezen.

 

Zonder titel Erna Sassen
Aangrijpende jeugdroman over een vluchtelinge die terugkeert naar haar geboorteland, en haar beste vriend die achterblijft (15+). Vormgegeven als schetsboek, met prachtige illustraties van Martijn van der Linden.

Zivan.
Die keer in het opvanghuis in Friesland.
Ik was zo blij dat ik weer naast je zat. Aan die grote tafel met al die meiden. We deden een spelletje met z’n allen, Codenames. Jij en ik waren een heel goed team.
Toen het tijd werd om terug te gaan, bracht je me naar de auto van tante Shanya. We namen afscheid. Je omhelsde me en omdat ik niets meer wist te zeggen, zei jij, misschien per ongeluk: ‘Nou dag! Dan ga ik maar weer naar huis.’ En je liep terug naar je nieuwe vriendinnen. Weg van mij. Ik keek naar je. Naar hoe je van mij wegliep.
Met dat prachtige diepzwarte golvende haar. Die mooie rechte rug. Die ik zo vaak heb getekend in bikini of in een T-shirt. Die lieve, mooie, rechte rug.
Zivan! wilde ik schreeuwen, Zivan! Je vergist je!
IK BEN JOUW THUIS!

 

De Meisjes Annet Schaap
Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed.

 

De tunnel Anna Wolt

Londen, september 1940
Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten.
Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel.
Anna Woltz schreef een razend spannend en aangrijpend nieuw boek voor alle lezers van Honderd uur nacht.