The Hate U Give

 

Hoi!

 

Ik ga deze keer het boek “The Hate U Give”*  hebben, geschreven door Angie Thomas.

 

Starr Carter leidt een soort dubbelleven. Ze leeft in een zwarte, arme buurt, maar gaat naar een dure privéschool waar alleen maar blanke kinderen naartoe gaan.

Het wordt steeds moeilijker om haar twee werelden gescheiden te houden als haar jeugdvriend Khalil voor haar ogen (zonder aanleiding) door de politie wordt doodgeschoten.

 

Moet Starr haar stem laten horen, en zorgen dat de politieagent wordt gearresteerd, of moet ze zich koest houden, omdat het toch geen zin heeft?

 

Als Starr’s vrienden op haar school protesteren voor Khalil, alleen als excuus om geen school te hebben, begint ze serieus te twijfelen aan haar vriendinnen.

Ondertussen breekt de hel uit in haar wijk. Mensen zijn boos, en willen gerechtigheid voor Khalil, en alle andere zwarte slachtoffers die door vooroordelen zijn gevallen.

Starr besluit dat te doen wat Khalil ook voor haar zou hebben gedaan; terugvechten.

Maar dat blijkt consequenties te hebben.

 

The Hate U Give is een eerlijk, hartverscheurend boek over racisme, politiegeweld en ongelijkheid. Het is geïnspireerd op de Black Lives Matter-movement, dus het is wel duidelijk dat dit serieuze, actuele onderwerpen aankaart.

 

Ook als je zelf nog nooit in aanraking gekomen bent met onderwerpen als racisme, armoede andere dingen, moet je dit toch lezen. Juist omdat het over deze onderwerpen gaat, en juist omdat je daar (misschien) nooit veel van hebt meegekregen.

Verder is het natuurlijk ook een heel mooi verhaal, met levensechte, herkenbare personages, en ontroerende gebeurtenissen.

 

5 oktober 2018 is de verfilming van dit boek in de VS uitgekomen.

Amandla Stenberg (Rue in The Hunger Games, en Maddie in Alles Wat Je Lief Is) speelt Starr, en Riverdale-ster KJ Apa (Archie Andrews) speelt haar vriendje.

De film komt (geen idee waarom) pas op 24 januari 2019 uit in Nederland.

Nog een paar maandjes wachten, dus!

Maar nu heb je ook iets meer tijd om mijn Gouden Regel in het boekenlezen te volgen: “Eerst het boek, dan de film.”.

 

Dit boek wil je absoluut niet missen, dus lees hem snel, en onthoudt: “The Hate U Give Little Infants F*cks Everyone”*.

 

-Jip

*Voor de mensen die het nog niet hebben begrepen, let op de eerste letters van de zin. “The Hate U Give (Little Infants F*cks Everyone) staat voor “thuglife” (betekent iets als “gangsterleven”).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *