Auteur Iris Hannema

Op de voorkant van het boek Schaduwbroer staat een gedeelte van de bekende houtsnede ‘De grote golf’ van de Japanse kunstenaar Hokusai. Dit is een zeer treffend beeld.

Schaduwbroer vertelt het verhaal van de jonge vrouw Hebe Lispector, die naar Japan reist, waar haar broer Alec verdronken is tijdens een ‘freedive’. Broer en zus waren zeer verknocht aan elkaar en het lijkt voor Hebe een bijna onmogelijke opgave om zonder Alec verder te leven. Hebe heeft veel vragen over zijn dood en gaat, aangespoord door een afscheidskaart van Alec met een cryptische boodschap in de vorm van een haiku, in haar eentje naar Tokio en het eiland Ishigaki.

Als lezer blijf je dicht bij Hebe en je wordt op een plezierige manier ondergedompeld in de Japanse (eet)cultuur. Er zijn veel mooie inzichten te lezen zoals Dat verdriet en rouw als opgedroogde verf op je handen zijn die je er niet meer vanaf krijgt maar eraf moet slijten en fijne natuurbeschrijvingen zoals Het is net of dit zand ooit een gele kleur had, maar door al die eeuwen van zon is verbleekt, een poedersuikerstrand ontkleurd door de tijd.

Iris Hannema schreef als reisjournalist met Schaduwbroer een geslaagde roman.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *