Negentien keer Katherine

 

“De ochtend nadat erkend wonderkind Colin Singleton zijn highschooldiploma had ontvangen en voor de negentiende keer was gedumpt door een meisje dat Katherine heette, ging hij in bad.”

 

Zo begint het bizarre, slimme, hartverwarmende “Negentien keer Katherine”, geschreven door John Green (Een Weeffout in onze Sterren, Schildpadden tot in het Oneindige, Paper Towns).

 

Nadat Colin hierna een mini-identiteitscrises heeft, neemt zijn vriend Hassan hem mee op een roadtrip, die al snel onverwachts eindigt in het plaatsje Gutshot.

 

Terwijl ze in Gutshot verblijven bij de moeder van Lindsey (een heel cool meisje dat helaas geen Katherine heet, maar wel een vriendje heeft die ook Colin heet) werkt Colin aan zijn Theorema; zijn Eureka-moment, waarin hij de verwachtingen van zijn omgeving waarmaakt, en bewijst dat hij naast wonderkind ook genie is (Uit Colins gedachten: “Wonderkinderen kunnen heel snel leren wat andere mensen hebben uitgedacht; genieën ontdekken wat nog nooit iemand heeft ontdekt. Wonderkinderen leren, genieën doen.”).

 

Volgens Colin bestaat de wereld uit Dumpers en Gedumpten. Colin is ervan overtuigd dat hij een Gedumpte is; alle relaties met de Katherines gingen buiten zijn wil om uit.

Hij probeert het hele boek lang een wiskundige formule (zijn Theorema) voor relaties op te stellen, om zijn theorie te bewijzen.

Terwijl hij bezig is met zijn Eureka-moment, worden ze aan het werk gezet in Gutshot, en interviewen ze samen met Lindsey een heleboel inwoners van Gutshot.

Ook is er een heleboel gaande in de vriendengroep van Lindsey, waar Colin en Hassan in betrokken worden.

 

“Negentien keer Katherine” is een intelligent coming-of-age-boek over een wonderkind dat iets wilt bereiken in deze wereld, met de nodige hulp van zijn vrienden.

 

Het enige jammere aan dit boek is dat John Green schrijft dat Colin een IQ van 190 heeft, terwijl in werkelijkheid een IQ van boven de 145 niet meer kan worden gemeten.

Een klein puntje, maar dan ook het enige minpunt wat ik kan ontdekken aan dit boek.

 

Ik leende “Negentien keer Katherine” van de bibliotheek, maar ik vind het zo leuk dat het nu ook op mijn verlanglijstje staat zodat ik hem thuis altijd kan lezen.

 

Dit boek heeft de perfecte combinatie van luchtigheid, humor, angsten en alle dingen die horen bij het volwassen-worden.

Jip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *