Dit keer bespreek ik “Suzy en de Kwallen”, door Ali Benjamin.

 

Dit prachtige boek gaat over Suzy. In de zomervakantie tussen de brugklas en de tweede is haar voormalige beste vriendin verdronken. Suzy praat sindsdien niet meer. Als ze tijdens een klassenuitje ergens leest over de dodelijke Irukandji-kwal (die nu ook op de verdrinkplaats van haar vriendin voorkomt) leest, onderzoekt ze of het mogelijk is dat Franny misschien overleden is aan de steek van die specifieke kwal, want volgens Suzy is Franny een uitstekende zwemster, en ze kan er maar niet bij dat ze gewoon verdronken is.

 

Ik vind het een heel lief en verdrietig boek. Toen ik het opensloeg zag ik ook dat de bibliotheek er een kaartje in had gedaan waarop stond dat dit een rouwverwerkingsboek is, dus ik wist wel wat me te wachten stond.

 

Je leest over hoe schuldig Suzy zich voelt dat ze geen vriendinnen meer waren, hoe het komt dat ze geen vriendinnen meer waren, waarom ze heeft gekozen om niet meer te praten, en hoe haar omgeving haar wanhopig probeert te helpen.

 

Ik vond het op een bepaalde manier ook een best dromerig boek, misschien omdat Suzy zo veel in haar hoofd zit met haar gedachten.

 

Ik heb het in één keer uitgelezen, maar daar is dit boek denk ik iets minder geschikt voor. Dit is een boek dat beter binnenkomt als je het langzaam leest, dus misschien elke dag max. twee hoofdstukken.

 

Dus, het is misschien geen vrolijk zomerboek, maar ik denk dat het heel nuttig en extra persoonlijk is voor kinderen/tieners die net zelf iemand hebben verloren. Of als je gewoon een mooi boek wilt lezen over de frustratie en onmacht van een bijzonder meisje met een hart van goud.

 

-Jip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *