Optimisme is Dodelijk

 

Hoi!

 

Deze keer alweer een boek van Susin Nielsen (schrijfster van “Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen”, waar ik het een paar blogjes terug over had) namelijk “Optimisme is Dodelijk”.

 

Het boek gaat over Petula. Petula struggled met verschillende problemen sinds de dood van haar zusje, waar zij zich verantwoordelijk voor voelt. Zo heeft ze een obsessie met veiligheid en dodelijke ongelukken ontwikkeld, kan ze niet tegen viezigheid (ze heeft altijd ontsmetter in haar tas), en probeert ze met een negatieve blik op het leven te kijken, want pessimisten leven langer dan optimisten.

Uiteindelijk wordt ze door de school naar- zoals Petula het noemt- “Knutselen voor Krankzinnigen” gestuurd, een creatieve therapie met andere mensen met problemen. Eerst moet ze er niets van hebben, maar als een nieuwe jongen, Jacob, een jongen met een bionische arm (een robotarm) ook bij de groep komt, brengt hij uiteindelijk iedereen bij elkaar. Zo vormen ze samen een heel apart groepje; een joch van 13 dat graag scheten en boeren laat, een onbeleefde alcoholist, een homoseksuele, streng gelovige mimespeler, de Bionische man, en Petula, de freak. Samen proberen ze elkaars problemen op te lossen en elkaar te steunen. En alsof dit alles nog niet genoeg is, gaat het ook thuis niet lekker. Iedereen gaat op een andere manier om met het verdriet om Petula’s zusje, en dat gaat soms niet zo lekker. En dan nog Jacob; hij wordt steeds belangrijker voor Petula, maar er hangt een groot mysterie om hem heen. Is hij wel echt de persoon voor wie hij zich voordoet?

 

“Optimisme is Dodelijk” is ook weer in de eerlijke, rauwe schrijfstijl geschreven zoals bij “Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen”. Er zit wel minder humor in dan bij dat boek, dus het is wel een ander type boek.

 

Ik vond het persoonlijk een heel mooi, ontroerend en soms ook pijnlijk boek om te lezen, en ik heb het dan ook in één keer uitgelezen. Ik ben alleen maar opgestaan om thee te pakken, en dat was het.

 

Dus; prachtig boek, over onderwerpen waar sommige mensen zich misschien wel in kunnen vinden. Gelukkig sluit het wel op een fijne manier af, dus heb je geen naar gevoel als je dit uit hebt gelezen.

Ideaal voor vakantie, om ergens in de schaduw je lekker weg te laten lezen door Susin Nielsen (alweer!).

 

-Jip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *