Thirteen Reasons Why

 

Dertiende blogje, en daarom gaan we het-heel toepasselijk- hebben over het boek “Thirteen Reasons Why”, door Jay Asher.

 

Grappig feitje: het boek is al in 2007 geschreven, maar het werd natuurlijk razend populair toen Netflix er een Original-serie van maakte.

 

Voor mensen die de serie hebben gezien; de serie houdt hetzelfde concept aan, maar sommige dingen zijn toch anders. Van gebeurtenissen op de tapes tot karakters die zich heel anders gedragen. Ook luistert Clay alle tapes op één avond, niet verspreid over dagen.

Ook vond ik het zelf heel veel heftiger dan de serie, omdat het veel persoonlijker is.

 

Het verhaal speelt zich af in een Amerikaans dorpje. Een tijdje geleden pleegde Hannah Baker daar zelfmoord. Clay was nooit echt bevriend, maar ze werkten wel samen in de bioscoop, en hij was stiekem een beetje verliefd op haar.

 

Een avond, een paar weken na deze tragische gebeurtenis, krijgt Clay een schoenendoos thuis bezorgd, zonder retourzender. Er blijken tapes in te zitten.

Als hij ze aanzet, krijgt hij de schrik van zijn leven; de stem die eruit komt is van Hannah!

Hannah legt in 13 tapes uit waarom ze zelfmoord heeft gepleegd en welke gebeurtenissen en personen hiertoe hebben geleid.

Elk verhaal is opgedragen aan een persoon, die volgens Hannah “een van de dertien redenen waarom” was, en alleen die mensen krijgen de tapes thuisgestuurd. Verder is het geheim.

Clay vraagt zich wanhopig af wat hij heeft gedaan op de lijst te belanden.

Hij beluistert de tapes gedurende een hele nacht, terwijl hij door de stad loopt en plaatsen bezoekt die Hannah heeft omcirkeld op de kaart.

Per tape loopt de spanning op; waarom staat hij op de lijst? Drama na drama wordt onthuld terwijl Hannah haar Verhaal verteld.

 

Alles wat Hannah inspreekt op de tapes is geloof ik dikgedrukt, en alles wat Clay zegt of denkt is gewoon normaal. Dat is heel bijzonder, want daardoor kan je Clay’s reactie gelijk zien.

 

Ik vond het steeds moeilijker worden naarmate we verder kwamen in het boek. Het werd heel intens, en ik kon op een gegeven moment maar 8 pagina’s achter elkaar lezen, daarna moest ik een rondje gaan lopen omdat het anders een beetje te zwaar werd.

 

Als je hier (net zoals ik) heel gevoelig voor bent, is het misschien goed om het boek eerst door je ouders te laten lezen. Die kunnen dan beslissen of het verstandig is om dit ook te gaan lezen.

 

Dus, 13 Reasons Why is een prachtig, heftig en intens boek, maar lees het niet als je al in een dipje zit, want het vrolijkt je nou niet bepaald op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *